Evaluarea potențialului unor proprietăți imobiliare
Cu ce vă stăm la dispoziție:
Analiza alternativelor de dezvoltare și estimarea prețului adecvat
Pentru determinarea potențialului unei proprietăți se are în vedere analiza Celei Mai Bune Utilizări (CMBU) a acesteia. Cel mai adesea, acest lucru este necesar în cazul terenurilor libere de construcții și/sau alte amenajări, însă poate fi și cazul unor proprietăți construite/dezvoltate deja (spre exemplu, poate fi cazul unei clădiri de birouri pentru care, având în vedere contextul actual și previzionat al pieței specifice, cea mai bună alternativă de valorificare ar putea fi conversia în hotel).
Astfel, pentru a determina CMBU a unei proprietăți, se au în vedere 4 filtre prin care se trec utilizările/alternativele cele mai probabile, în mod rezonabil, ale acesteia. Acestea sunt:
Posibilitatea fizică: În cadrul acestui criteriu se au în vedere utilizările care pot fi realizate din punct de vedere al caracteristicilor fizice (suprafețe, înălțimi, sistem constructiv, portanță, etc.).
Permisivitatea legală: În cadrul acestui criteriu se analizează care dintre utilizările rămase după filtrul anterior sunt permisibile din punct de vedere al reglementărilor urbanistice, de mediu, etc.
Fezabilitatea financiară: Acest criteriu elimină din lista obținută la pasul anterior utilizările care nu sunt fezabile din punct de vedere financiar. Cu alte cuvinte, rămân în analiză doar acele utilizări a căror valoare este cel puțin egală cu nivelul investiției.
Acest criteriu are la bază o analiză avizată a pieței specifice, în cadrul acesteia fiind analizați factori ce țin de nivelul ofertei competitive, al cererii solvabile și de tendințele cu efect în piața imobiliară (demografice, economice, etc.)
Maxim productivitatea: Acest filtru ne indică utilizarea fezabilă care conduce la maximizarea valorii/câștigului.
Acest criteriu are la bază o analiză complexă și riguroasă, ce se bazează pe date concrete de piață, relevante și adecvate.
Proprietățile imobiliare pot avea un potențial de creștere semnificativ în funcție de factori precum dezvoltarea infrastructurii, schimbările urbanistice sau cererea în creștere. Evaluarea potențialului poate scoate la iveală oportunități de investiții care nu sunt evidente la prima vedere.
Evaluarea potențialului ajută la stabilirea unui preț corect pentru o proprietate. Aceasta asigură că tranzacția este echitabilă atât pentru vânzător, cât și pentru cumpărător, evitând riscul de a plăti prea mult sau de a vinde sub valoarea de piață. În cazul unei investiții, o evaluare corectă poate crește randamentul și reduce riscurile financiare.
Estimarea chiriei obtenabile
Estimarea chiriei obtenabile pentru o proprietate depinde de mai mulți factori care influențează nivelul acesteia, printre care:
Tipul, calitatea și suprafețele clădirii/clădirilor și terenului aferent
Localizarea și distanța față de punctele de interes (stații ale mijloacelor de transport în comun, grădinițe și școli, centre comerciale, etc.)
Raportul dintre cerere și ofertă, în aria de piață
Avem experiența și expertiza necesare pentru a exprima opinii fundamentate în mod adecvat, inclusiv în ceea ce privește terenurile libere - un serviciu puțin prezent în portofoliile de consultanță imobiliară.
Concluzie
Evaluarea potențialului unei proprietăți imobiliare este crucială pentru a lua decizii informate și eficiente. Fie că este vorba despre investiții, dezvoltare sau tranzacții, această evaluare oferă o perspectivă clară asupra valorii actuale și potențiale, a riscurilor și a oportunităților, asigurând succesul pe termen lung în piața imobiliară.